ελληνικά
Small text Medium text Large text

αναζήτηση

Η Χ.Ε.Λ.ΒΙ. είναι μια βιβλιοθήκη με εξειδικευμένο περιεχόμενο, κέντρο τεκμηρίωσης των Λευκαδικών μελετών η οποία λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Λευκάδας μέσω του πνευματικού του κέντρου.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει βιβλία – ανάτυπα, μελέτες, άρθρα 800 περίπου Λευκαδίων συγγραφέων και μελέτες που αφορούν τη Λευκάδα καταταγμένες σε εξήντα (60) θεματικές ενότητες. Επίσης περιλαμβάνει χαρακτικά, γκραβούρες, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και άλλα σπάνια αντικείμενα.
Η αρχή για τη συλλογή των αναφερομένων έγινε από τον Λευκαδίτη λόγιο αείμνηστο Τέλη Χαραμόγλη πριν από πολλά χρόνια.
Το 1984 ο ιδρυτής της Βιβλιοθήκης δώρισε αυτή τη σπάνια συλλογή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας το οποίο και την αποδέχθηκε.
Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο πρώτο όροφο ενός παραδοσιακού με χαρακτηριστικά της λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής κτιρίου. Το κτίριο βρίσκεται σε περίοπτη θέση  της παλιάς πόλης, στη καρδιά του ιστορικού ιστού, στο Μαρκά.
Η Χ.Ε.Λ.ΒΙ. αναγράφεται στο βιβλίο των ρεκόρ GUINNESS 1994 ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος. Ο ιδρυτής έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1987) καθώς και το μετάλλιο του Δήμου Λευκάδας (1991).
Τη βιβλιοθήκη που λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 1 το μεσημέρι σε ετήσια βάση επισκέπτονται πολλοί ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες της Λευκάδας καθώς και μαθήτριες και μαθητές από Λύκεια και Γυμνάσια όλης της Ελλάδας.
Η Χ.Ε.Λ.ΒΙ. εκτός από ένας εκλεκτός πόλος έλξης είναι και ένας σημαντικός σταθμός στην αποθησαύριση της τοπική ιστορίας.

 
Το παρόν έργο συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α.
 Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by